ONS VERHAAL

Denk-Kracht: gevolg van praktische filosofie

Samen op kot

Leuven, 2009. In twee studentenkamers vlak naast elkaar, buigen twee jongemannen zich over dikke filosofieboeken. Samen naar de les gaan, zit er niet in (Michiel staat al een stapje verder), maar een instantverbroedering wel. In de studentenstad voeren ze eindeloze dialogen, wonen ze lezingen bij en filosoferen ze tijdens (verlichtende) kroegentochten. Ook vandaag houdt hun vriendschap ijzersterk stand.

Twee mannen met één conclusie

De talloze gesprekken – en heel wat zelfreflectie – doen het idee rijpen dat filosofie meer is dan theorie. Het duo concludeert: breng filosofie in de praktijk en gebruik het als leidraad in je dagelijkse leven. En dat is de missie van Denk-Kracht.
Met praktische filosofie zet je gedachtegoed om in realiteit: 
  1. Je bouwt door na te denken fundamentele inzichten op. 
  2. Je cultiveert de intentie om op een bepaalde manier te leven. 
  3. Je wijzigt je gedrag op basis van jouw rationele conclusies. 
Wouter en Michiel deden exact dat. Ze kwamen samen tot inzichten, gingen ermee aan de slag en zetten Denk-Kracht op poten. De tools die je ontwikkelt met behulp van praktische filosofie zijn niet alleen nuttig voor filosofen, maar voor iedereen. Je leert in dialoog te gaan, adequaat te luisteren en je eigen gedachten kritisch in vraag te stellen. Die filosofische hulpmiddelen gooien Wouter en Michiel met Denk-Kracht de wereld in.

Wouter Coolen

'It is not enough to be busy; so are the ants. The question is: what are we busy about?' (Henry David Thoreau)

Op weg naar verbetering
Filosofie is voor mij heel persoonlijk. Goed en integer leven zijn voor mij dé prioriteit. Het hele idee van praktische filosofie is dat je wat je weet ook toepast. Daarom zet ik mijn eigen ethische bevindingen om in praktijk via armoedebestrijding en gehandicaptenbegeleiding.


Bekijk het eens anders
Ik toets graag de grenzen van de filosofie af door ook open te staan voor een mogelijke spirituele kant. In mijn vrije tijd beoefen ik zenboeddhisme en mediteer ik. Vastroesten is geen optie. Elke dag is een kans om nieuwe dingen te leren en onbekende gronden te verkennen.

Lekker lichte hap
Filosofie heeft twee kanten: soms is het zware kost, maar het is ook licht verteerbaar. Het klaart je geest en lucht op. Filosoferen helpt je relativeren en wijst je op de absurde kantjes van het leven. Het voedt tegelijk een avontuurlijke houding, zet je aan tot experimenteren en laat je de wereld zien met een vrije geest. Denk-Kracht serveert mensen filosofie in hapklare vorm. Zo kan iedereen ervan proeven.

Michiel Bellon

'Niet bespotten, niet betreuren, noch verwensen, maar begrijpen.' (Baruch Spinoza)

Van hut naar her
Ik daag mezelf soms uit om even helemaal alleen te zijn. Ik vul mijn rugzak en trek het onbekende in. Niet wetende wanneer ik eten of een slaapplaats zal vinden. Ik trek van hut naar hut en herontdek ondertussen wie ik echt ben en waarmee ik eigenlijk bezig ben. Het verfrist mijn geest en ik kom terug met nieuwe inzichten waarmee ik aan de slag ga.

Samen in dialoog
Filosofie schept een kader om theorie en praktijk samen te voegen. De kunst van de dialoog lijkt vergeten: mensen verwarren die vaak met het debat. In een dialoog ga je samen op zoek naar de waarheid en laat je jouw overtuigingen even helemaal los. In een debat gaat het meestal om wie het laatste – of luidste – woord voert. Denk-Kracht schept ruimte om weer redelijk in gesprek te gaan, écht te luisteren naar wat de ander je vertelt en samen conclusies te trekken.

Touwtjes in handen?
Jij en ik zijn kwetsbaar, net als iedereen. Soms overvalt stress ons en verliezen we alle controle. Filosofie wapent je met tools om daarmee om te gaan. Het leert je als buitenstaander naar je belevenissen te kijken en er redelijk op te reageren. Resultaat: je verlost jezelf van banale bekommernissen, wint gemoedsrust en ontdekt de nuttige aspecten van stress.